Watervrienden Leidschendam

Het ontstaan van de zwemvereniging DE WATERVRIENDEN LEIDSCHENDAM.

Het

Start bouw van het "oude" zwembad

Het was 1968. In de gemeente Leidschendam werd volop gesproken over het nieuw te bouwen zwembad. Er zou een binnenbad en een buitenbad komen.
Voor een groeiende gemeente als Leidschendam was het een must een zwembad binnen de gemeente-grenzen te krijgen.
De schoolgaande kinderen moesten tot dan voor het schoolzwemmen naar Wassenaar; kinderen die daarnaast nog zwemles wilden hebben gingen daarvoor naar Voorburg of Voorschoten. De plannen voor het nieuwe zwembad werden daarom met gejuich ontvangen.
Er werd een prijsvraag uitgeschreven om een originele naam te bedenken. Er kwamen meer dan 300 reacties. De naam "De Fluit" kwam als winnaar uit de bus.

Zowel in Voorburg als in Voorschoten waren Watervriendenverenigingen. In Voorburg kregen ongeveer 30 Leidschendamse kinderen les, in Voorschoten waren dat er ongeveer 50. Ook in Leidschendam werden plannen gesmeed om een Watervriendenvereniging op te richten. Een van de voortrekkers was Hermien Hemminga. Met enkele andere enthousiaste mensen werd op 6 april 1968 officieel de zwemvereniging Watervrienden Leidschendam opgericht. Overigens was het gebruikelijk in die jaren dat een vereniging voor maximaal 30 jaar werd opgericht. Op een later tijdstip is dit gewijzigd en dientengevolge heeft de vereniging een onbeperkte bestaansrecht.

Het zwembad was er nog wel niet, maar er moesten toch mensen opgeleid worden tot zweminstructeur. Vandaar dat de vereniging al werd opgericht voordat er een zwembad was. Totdat het zwembad gereed was werden de mensen opgeleid in Voorburg en Voorschoten.
Op het moment dat het zwembad afgebouwd was kon De Watervrienden Leidschendam direct beginnen met haar activiteiten.

Op 19 september 1970 heeft De Watervrienden Leidschendam zich officieel aangesloten bij de NCS (Nederlandse Culturele Sportbond). Op 13 april 1971 is de zwemvereniging "De Watervrienden Leidschendam" koninklijk goedgekeurd.

Copyright 2016 Watervrienden Leidschendam. All Rights Reserved.